Menopauza – máme na ňu čaj aj laser

Menopauza vie mnohé ženy prekvapiť, sila jej príznakov veľa žien poriadne zaskočí. Tieto príznaky sú dôsledkom vyhasínania funkcie vaječníkov a poklesu ženských pohlavných hormónov -estrogénov. Zvyčajne začína po 50. roku života.

Menopauza - ženy v slnečnicovom poli
Menopauza – ženy to ťahá k prírodným prípravkom foto: pixabay

Najčastejšie sú to pocity návalov a potenie. Častými príznakmi je nespavosť a podráždenosť. Asi 40 % menopauzálnych žien pociťuje symptómy genito-uretrálneho syndrómu, ktorý sa prejavuje suchosťou intímnych slizníc či bolesťou pri pohlavnom styku. 

Príznaky menopauzy lekári liečia hormonálnou terapiou. Používanie hormonálnej terapie bolo omnoho častejšie v minulosti ako je v súčasnosti. Dnes však väčšina žien hormonálnu liečbu odmieta. Majú obavy z komplikácií  dlhodobého uživania hormonálnej liečby ako je vyskyt  rakoviny prsníka.

V súčasnosti často berú hormonálnu liečbu len ženy, ktoré si ju samy vyžiadajú od lekára. Tie svoje ťažkosti pri menopauze vnímajú ako veľmi intenzívne. Ich kvalita života je menopauzou naozaj limitovaná

Menopauza - na jej zmiernenie je čaj Eva
Menopauza sa lieči aj fytoestrogénmi foto: feminatalplus

Menopauza sa rieši alternatívne

Veľa žien s miernymi prejavmi menopauzy dnes využíva alternatívne riešenie, a to fytoestrogény v bylinkách. Firma Feminatal+ im vyšla v ústrety, uviedla na trh čaj Eva. Je to špeciálny čaj na menopauzu, ktorý obsahuje fytoestrogény na zmiernenie rozbúrených hormónov. Upokojuje a zlepšuje život v menopauze.

Suchosť pošvy, inkontinenciu ľahkého stupňa alebo bolestivý pohlavný styk vieme tiež riešiť, a to laserovou biologickou liečbou. Laserové ošetrenie sa robí na gynekologickom kresle, trvá len niekoľko minút a nie je bolestivé. Stimuluje podslizničné tkanivo pošvy, čo vedie k novotvorbe kolagénu, zlepšeniu prekrvenia  a spevneniu uro-genitálneho traktu.

Príznaky menopauzy v skratke

  • žena nemôže zaspať a keď zaspí, niekoľkokrát sa v noci zobudí
  • je citlivá, podráždená, nervózna, nevie sa ovládať
  • má nepríjemný tlak v hrudi
  • srdce bije prudšie
  • suché vaginálne sliznice, čo sa prejavuje bolesťou
  • žena má kilá navyše, priberá aj z vody