Brušná stena s diastázou nefixuje dobre chrbticu

Priamy brušný sval, ktorý je spojený väzivom linea alba, sa v tehotenstve rozíde. To preto, že uvoľňuje miesto plodu. Toto tkanivo ovplyvňujú aj hormóny. Svaly sa v niektorých prípadoch do niekoľkých týždňov po pôrode vrátia na svoje miesto. Ak však v polohe na chrbte pri zdvihnutej hlave vidíme kopček alebo nahmatáme rozídenie, ide o diastázu.

„Závisí to aj od stereotypov ženy, ako s brušným svalom pracovala pred a počas tehotenstva. Diastázu môže vyvolať alebo zhoršiť v tehotenstve aj kašeľ,“ povedala fyzioterapeutka Mária Tatarková.

Vypracované brucho ženy s červenými nohavicami i vyhrnutým tričkom
Po pôrode by mala žena cvičiť foto: adobestock

Prvý efekt cítiť po mesiaci

Cvičením sa diastáza dá zmierniť a priblížiť sa k úplnému sfunkčneniu brušných svalov, je to však beh na dlhé trate. Žena by mala poctivo cvičiť, jemne zaktivovať brušné svalstvo. Najlepšie je zveriť sa do rúk odborníkom. A začať sa dá už v tehotenstve.

Prvý efekt by mal byť citeľný už  po mesiaci cvičenia, chce to však vytrvalosť. Pri dobrom odbornom vedení a nasadení by sa žena mohla do pol roka s diastázou rozlúčiť, je to však veľmi individuálne.

Odporúčame cvičenie s fyzioterapeutkou alebo fyzioterapetom. Fyzioterapia je veľmi pokročilá v starostlivosti o ženu pred, počas a po tehotenstve.  Ovplyvňuje najvyššie riadiace centrum – mozog a jeho pohybové stereotypy. Je to veľmi jemná práca.

Fyzioterapeutka kľačí pri tehotnej žene a usmerňuje ju pri cvičení
Fyzioterapeutka usmerňuje tehotnej žene pri správnom cvičení foto: adobestock

Cvičte 2-3 razy do týždňa

Najlepšie je cvičiť denne, hoci len 5 až 10 minút, ale cielené cviky na mieru. Alebo cvičiť aspoň 2- až 3-krát do týždňa  asi 15 až 30 minút. Aj po tom, keď sa brucho upraví, si ho treba udržiavať, teda dbať na správne pohybové návyky.

Mnohé ženy neriešia diastázu. „Dá sa fungovať aj tak, no brušná stena nie je tak aktivovaná, ako by mala byť u zdravého človeka. Nefixuje vnútorné orgány ani chrbticu. Funkčná brušná stena sa chová inak ako tá s diastázou,“ vysvetľuje fyzioterapeutka.