Ako zvládnuť prvé dni a týždne s bábätkom

MUDr. Miroslava Palonder Sopková – detská a novorodenecká doktorka, vyštudovala lekársku fakultu na UPJŠ v Košiciach. Po atestácii zo všeobecnej pediatrie pokračovala v špecializačnom štúdiu a atestácii z neonatológie. Po skončení školy pracovala na pôrodnici a aj na jednotke intenzívnej starostlivosti pre novorodencov. Dodnes pracuje ako novorodenecká lekárka v Bratislave. Absolvovala viacero odborných stáži v Salzburgu, Philadelphii, Grazi a takisto aj školení. Aktívne sa venuje poradenstvu pre mamičky a budúce mamičky, spolupracuje s portálom promama.sk pri príprave odborných článkov a s portálom mamaclass.sk ako lektorka vzdelávacieho procesu pre budúce mamičky.

V Centre Feminatal+ nás sprevádza workshopom Ako poskytnúť 1. pomoc a zvládnuť bežné detské ochorenia a Starostlivosť o novorodenca.

Budúci rodičia

Budúci rodičia sa na príchod svojho dieťatka snažia vopred pripraviť  a získať čím najviac informácií. V dnešnej dobe je dostupné veľké množstvo literárnych zdrojov, ktoré sa zaoberajú starostlivosťou o bábätko, taktiež sú veľmi populárne kurzy predpôrodnej prípravy, kde sa nádejné mamičky a oteckovia naučia ako sa o bábätko postarať, ako s ním správne manipulovať, kúpať, prebaľovať a stimulovať jeho zdravý psychomotorický vývoj.

Na čo sa pripraviť po pôrode?

            Napriek tomu sú určité veci, ktoré vedia mnohé mamičky počas prvých dní zaskočiť a prekvapiť. Zo svojej praxe novorodeneckej lekárky sa často stretávam s rôznymi otázkami, s ktorými sa na mňa mamičky obracajú. Tu sú odpovede na niektoré z nich:

  • Bábätko po pôrode neotvára očká a má ich opuchnuté: Je to spôsobené lokálnym opuchom očných viečok aj hlavičky, ktoré je pomerne častým javom pri vaginálnom pôrode. Po 1-2 dňoch opuch spontánne ustúpi a dieťatko začne očká otvárať. 
  • Novorodenec často kýcha, asi prechladol: Je to pomerne častý jav, kedy bábätko naozaj prvé dni po pôrode častejšie kýcha. Nejedná sa však o chorobu, ale o podráždenie sliznice nosa. Dieťatko sa kýchaním zbavuje zvyškov plodovej vody a čistí si nosovú sliznicu, ktorá môže byť po pôrode prvé dni opuchnutá.
  • Dieťa má počas dňa často štikútku: Štikútka je pre bábätká bežná. Vzniká podráždením žalúdka pri vypití väčšieho množstva mlieka alebo pri hltavom saní z prsníka. Zväčša spontánne odoznie, v niektorých prípadoch pomôže opätovné priloženie dieťatka k prsníku.
  • Novorodenec má na pocikaných plienkach krvavé škvrny: V prvých dňoch po pôrode sa na plienke môžu objaviť spolu s močom škvrny tehlovej farby, nejedná sa však o krv. Tieto škvrny sú spôsobené urátmi, soľami kyseliny močovej, ktorých vylučovanie je počas prvých dní života normálnym nálezom.
  • Bábätko po pôrode opakovane vracia: V prvých hodinách po pôrode dieťa často grcká plodovú vodu a sekréty z pôrodných ciest, ktoré môžu obsahovať aj prímes krvi. Toto grckanie postupne ustúpi. Pokiaľ sa vracanie stupňuje a zvratky majú nazelenalé sfarbenie, je potrebné pátrať po príčine a upozorniť personál pôrodnice. Treba však poznamenať, že aj v neskoršom období dieťa po kŕmení/ dojčení občas grcká. Je to spôsobené tým, že novorodenci prijímajú tekutú stravu – mlieko a nemajú dostatočne vyvinutý zvierač medzi pažerákom a žalúdkom. Ako prevencia sa odporúča nechať dieťatko niekoľko minút po nakŕmení odgrgnúť vo zvislej polohe.
  • Novorodenec má zdurené prsné  žľazy: U novorodencov obidvoch pohlaví sa môže objaviť zdurenie prsných žliaz. Je to hormonálna reakcia, ktorá spontánne odoznie. U dievčatiek môže byť spojená s hlienovitým, prípadne aj krvavým výtokom z pošvy.
  • Bábätko má po tele vyrážky: U časti novorodencov sa na druhý deň po pôrode môžu po tele objaviť červené fliačky, ktoré sú prchové a pripomínajú koprivku. Vyskytujú sa hlavne na miestach, kde sa koža obtiera o oblečenie. Ich pôvod nie je úplne jasný, ale dôležité je, že nevyžadujú žiadnu špeciálnu liečbu a zväčša sa spontánne vytratia do 1-2 týždňov.

            Toto sú len niektoré z otázok, ktoré trápia mamičky po pôrode, je ich samozrejme viac. V  snahe byť čím najlepšou matkou sa mnohé ženy zmietajú v neistote, či konajú správne, aby náhodou svojmu bábätku neublížili. 

Prvé spoločné chvíle

            Univerzálny recept ako byť dobrým rodičom neexistuje. Je to celoživotný proces učenia sa, hľadania odpovedí a sebapoznávania. Tí, čo už potomkov máte, mi určite dáte za pravdu: “Deti sú naši najlepší učitelia”.  Preto hlavne v prvých týždňoch po pôrode doprajte sebe aj dieťatku dostatok času, pochopenia, súkromia na vzájomné spoznávanie sa a upevňovanie vzájomného puta a snažte sa obmedziť kontakt s vonkajším okolím. Lebo to, čo dieťatko potrebuje najviac, počas úvodných dní a týždňov je láskyplná náruč rodičov. Vtedy sa bude cítiť v bezpečí, milované a prijaté.