Na čo nás tehotenstvo nepripravilo

Keď tehotenstvo prejde do fázy pôrodu, realita nás často prekvapí. Čo je materstvo pochopíme až vtedy, keď do neho vhupneme a zažijeme ho na vlastnej koži. Chceme byť vašou podporou v týchto kľúčových chvíľach, pretože materstvo je krásna, ale nie vždy jednoduchá cesta

Na čo sa pripraviť po pôrode?

1. Intenzita emócií

Po pôrode sa môžete cítiť preplnené emóciami, ktoré môžu zahŕňať veľkú radosť, ale aj obavy a smútok. Je prirodzené, že nová matka prežíva silné emócie. Každý deň je iný, a nie je nič neobvyklé na tom, ak sa prepadnete citom. Dôležité je uvedomiť si skutočnosť, že prechádzate veľkou zmenou a dopriať si priestor prijať ju aj so všetkými emóciami. Spoločnými silami môžete s partnerom, rodinou alebo priateľmi riešiť všetky tieto emócie a získať podporu, ktorá vám pomôže cítiť sa lepšie.

2. Zmeny v tele

Zmeny v tele po pôrode môžu byť pre mamičky prekvapujúce. Okrem zmeny vzhľadu Vášho tela sa s ňou spája aj fyziologický proces zotavovania. Môžete cítiť bolesť, sťahovanie maternice, opuch bruška a zmeny vo vašich hormónoch. Tieto zmeny sú prirodzené a sú súčasťou procesu obnovy. Dôležité je mať trpezlivosť a venovať sa sebe a svojmu telu. Počúvajte svojho lekára a dodržujte jeho rady pre optimálne zotavenie.

3. Nastavenie realistických očakávaní

Materstvo prináša nové úlohy a výzvy, a každá žena sa s nimi vyrovnáva iným spôsobom. Nastaviť si realistické očakávania je kľúčové pre vašu pohodu. Materská cesta nie je bez problémov a nebude vždy ideálna, ale s každým úsmevom a mile stráveným okamihom s Vaším dieťaťom sa cítite úplnejšie a šťastnejšie. Nezabudnite si dávať čas na adaptáciu a neberte na seba príliš veľký tlak. Materstvo je maratón, nie šprint.

4. Odborná podpora

Ak potrebujete odbornú pomoc a rady týkajúce sa starostlivosti o Vaše novorodené dieťa, využite príležitosť  absolvovať workshop starostlivosti o novorodenca alebo workshop venovaný správnej manipulácii s dieťatkom a podpore jeho správneho vývoja. Náše skvelé odborníčky vám poskytnú dôležité informácie a praktické rady na túto kľúčovú oblasť. Je to tiež skvelá príležitosť na získanie nových priateľov a spojenie s ďalšími mamičkami, ktoré majú podobné skúsenosti. 

5. Podpora od rodiny a priateľov

Nemôžeme dostatočne zdôrazniť dôležitosť podpory od rodiny a priateľov po pôrode. Nepodceňujte silu tejto podpory. Ak sa cítite preťažené, nepokojné alebo unavené, neváhajte požiadať o pomoc alebo len o niekoho, kto vás vypočuje. Vaši blízki vám môžu byť oporou a zdieľaním vašich pocitov a skúseností môžete pomôcť aj iným mamičkám v vašom okolí.

Ste najlepšou mamou pre Vaše dieťatko

Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje jedna správna cesta materstva. Budeme tu pre Vás, aby sme vás podporili, informovali a povzbudili. Ďakujeme, že ste súčasťou našej komunity žien na tejto spoločnej ceste.