Čo si všímať pri kontrole prsníkov?

Prsia sú zložité štruktúry, ktoré môžu byť ovplyvnené rôznymi faktormi. Zmeny na prsníkoch môžu byť spôsobené hormonálnymi zmenamimenštruačným cyklomtehotenstvom, ale môžu byť aj príznakom vážnejších zdravotných problémov, ako je rakovina prsníka. Pravidelná kontrola prsníkov môže pomôcť pri odhalení zmeny včas a zvýšiť úspech v liečbe, ak by bola potrebná.

Aké zmeny by sme mali sledovať?

  1. Zväčšenie alebo zmenšenie veľkosti: Ak zrazu zaznamenáte zväčšenie alebo zmenšenie prsníkov bez zjavného dôvodu, mali by ste sa poradiť s lekárom.
  2. Bolesť alebo nepohodlie: Neprestávajúca bolesť alebo nepohodlie v prsiach by nemali byť ignorované, najmä ak nie sú spojené s menštruačným cyklom.
  3. Zmena tvaru alebo štruktúry: Hoci mierne nepravidelnosti môžu byť bežné, dramatické zmeny tvaru alebo štruktúry by mali byť sledované.
  4. Výtok z bradaviek: Ak zistíte neobvyklý výtok z bradaviek, ktorý nie je mliekom u žien po pôrode, mali by ste sa poradiť s lekárom.
  5. Výskyt nových hrčiek alebo vredov: Nové hrčky, vredy alebo hmatateľné zmeny by mali byť rýchlo vyšetrené.

Dôležitosť pravidelnej sebakontroly

Pravidelná sebakontrola prsníkov je kľúčom k identifikácii neobvyklých zmien včas. Tu sú kroky, ktoré by ste mali dodržiavať:

  1. Kontrola vizuálne: Stojte pred zrkadlom a pozorne pozorujte svoje prsníky. Hľadajte akékoľvek zmeny v tvaroch, veľkostiach alebo farbách.
  2. Kontrola hmatom: Postupujte po prsníkoch rukami a hľadajte hrčky, hrbole alebo neobvyklé štruktúry.
  3. Kontrola bradaviek: Skontrolujte bradavky, či nevykazujú neobvyklé výtoky, vredy alebo zmeny farby.

Kedy sa vybrať k lekárovi?

Ak zistíte akékoľvek neobvyklé zmeny počas svojej sebakontroly, je dôležité vyhľadať odbornú pomoc. Aj keď väčšina zmeniek nie je spojená s rakovinou, je dôležité, aby ich posúdil kvalifikovaný lekár. Rakovina prsníka je najčastejšou formou rakoviny u žien, ale úspešnosť liečby je najvyššia, keď sa odhalí včas.

Kontrola prsníkov by mala byť súčasťou vašej pravidelnej rutiny starostlivosti o zdravie.