Hygiena intímnych slizníc: Prečo klasická kozmetika nestačí?

Pretože prirodzené prostredie povrchu slizníc ženského tela je iné ako prirodzené prostredie povrchu pokožky.

Prečo je dôležité nenarušiť vaginálny ekosystém?

  • Za priaznivých podmienok vaginálny ekosystém zaisťuje prirodzenú ochranu pred rozvojom škodlivých mikroorganizmov. Zjednodušene povedané, ak sa na slizniciach nachádza dostatok prospešných acidofilných baktérií (najmä laktobacilov), s pomocou hormónu estrogén sa premenia polysacharid glykogén na kyselinu mliečnu. Vytvára potrebné kyslé prostredie slizníc a udržiava mikrobiálnu rovnováhu.
  • Za nepriaznivých vnútorných a vonkajších podmienok sa vaginálny ekosystém naruší. Najdrastickejšie pôsobí nadmerné používanie klasických alkalických mydiel  a umývacích gélov. Mimoriadne záťažové obdobie je tehotenstvo, keď sa na sliznici zvyšuje pH a znižuje počet ochranných laktobacilov. Ochrannú kyslú mikroflóru môžu narušiť aj iné vplyvy, napríklad používanie antibakteriálnych mydiel, širokospekrálnych antibiotík, niektorých druhov hormonálnej antikoncepcie, hormonálnej terapie v období menopauzy či  následkom onkologickej liečby, ale aj chlórová voda, vlhké a nepriedušné oblečenie. Dôsledkom bývajú nepríjemné vaginózy.

Ako sa vaginózy prejavujú?

Odhaduje sa, že dve z troch žien na celom svete prekonajú vaginálnu infekciu aspoň jedenkrát za život, mnohé i opakovane. Mnohí sú názoru, že vinníkom sú  premnožené kvasinky, najmä Candida albicans. V skutočnosti pôvodcom viac ako 50 % vaginóz sú baktérie alebo súčasne kvasinky i baktérie. Prejavia sa sčervenaním, úporným svrbením, pálením a abnormálnym výtokom. Odlíšiť kvasinkové infekcie od bakteriálnych len na základe príznakov je ťažké.

Ako predísť vaginóze?

Ak si myslíte, že vaginóza je dôsledkom nedostatočnej hygieny, mýlite sa. Klasické mydlo a chlórovaná voda svojim pH podporujú rozvoj škodlivých mikroorganizmov. Zintenzívnením hygieny sa ocitáme v bludnom kruhu. Infekciám je najlepšie predchádzať špeciálnou kozmetikou na intímnu hygienu.

Aké riešenie ponúka FEMINATAL+?

Skvelou prevenciou je pravidelná hygiena umývacím gélom na intímnu hygienu  FEMINATAL+. Formulovaný je na báze dvoch jemných tenzidov rastlinného pôvodu: Decyl Glucoside  (z kukuričnej glukózy a  kokosového oleja) a Lauryl Betaine (má obdobu v cukrovej repe). Profylakticky pôsobí najmä kyselina mliečna, podporená šípkovým extraktom, výťažkom aloe vera, jojobovým olejom, pantenolom a vitamínom E. Nájdete ho TU

Doc. Ing. Jarmila Hojerová, PhD., prezidentka Slovenského kozmetologického zväzu

Žena sedí pri posteli, má bolesti spôsobené vaginálnou mykózou
Vaginálnu mykózu sprevádzajú nepríjemné pocity
foto: pixabay