Tehotenstvo a pôrod: Ako udržať kožu v kondícii?

Tehotenstvo je špecifické obdobie v živote ženy. Prináša rad zmien a je veľkou záťažovou skúškou pre ženské telo: mení sa zastúpenie a hladina hormónov, zvyšuje sa hmotnosť, koža sa rozpína, stúpa spotreba vitamínov a minerálnych látok.

Ďalšie fyzické a hormonálne zmeny nastávajú po pôrode. A k tomu sa pridruží únava a vyčerpanosť. Nedivme sa preto,  že toto všetko sa odrazí na stave a vzhľade pokožky. Niektoré prejavy síce postupne odznejú, ale mnohé môžu byť trvalé. Ako tomu predísť a ako udržať kožu v žiaducej kondícii?

Veľmi som sa preto potešila úmyslu spoločnosti Feminatal+, vedenej MUDr. Andrejom Karkalíkom, PhD., splniť žiadosti svojich pacientok a priniesť pre ne vlastné kozmetické prípravky pre toto obdobie. 

Veď kto iný ako gynekológ a pôrodník s dlhoročnými praktickými skúsenosťami pozná lepšie ich špecifické potreby a problémy? A myšlienka sa naozaj zrealizovala.

V novembri 2018 spoločnosť priniesla prvých päť prípravkov Feminatal+. Určené sú ženám počas tehotenstva, pred a po pôrode. Ale nielen im. Vyvinuté sú skúsenými  odborníkmi v súlade s princípmi prírodnej kozmetiky

Neobsahujú silikónové deriváty a látky ropného pôvodu, syntetické farbivá a vône. Uprednostnené sú vegetariánske a vegánske suroviny z ekologického hospodárstva bez použitia chemických hnojív a postrekov a od dodávateľov, ktorí majú etické správanie a zdieľajú podobné hodnoty ako spoločnosť Feminatal+. Vyrobené a naplnené sú u renomovaného slovenského výrobcu.

Dieťa bozkáva brucho matke, ktorá čaká bábätko
Doprajte si zdravú kozmetiku na telo
foto: adobestock

Spevňujúce a hydratačné telové sérum na prevenciu a redukciu strií Feminatal+

Strie sú v podstate drobné jazvičky, ktoré vznikajú  pod pokožkou medzi elastickými vláknami v dôsledku príliš rýchleho a intenzívneho rozpínanie kože. Varovným príznakom ich vzniku je svrbenie presušenej pokožky.

Od prvých týždňov tehotenstva preto denno-denne zvláčňujte a hydratujte pokožku, najmä na rizikových partiách ako je brucho, stehná či prsia týmto hustým sérom maslovej konzistencie.

Sérum  je vhodné aj pre dievčatá a chlapcov počas prudkého rastu v období dospievania a v dospelosti pri náhlej zmene hmotnosti.

Odporúčam ho aj ženám v zrelom veku ako prevenciu proti ochabnutiu kože z dôvodu poklesu prirodzeného elastínu, kolagénukyseliny hyalurónovej.

Sérum je koncentrátom biologicky aktívnych látok: obsahuje komplex stimulačných peptidov, výťažky z morských rias, vanilky a aloe vera, kyselinu hyalurónovú, vitamín E, bio skvalén, bio slnečnicový olej, bambucké a kakaové maslo a výhradne jemné prírodné silice.

Relaxačné krémové tonikum na opuchnuté a unavené nohy počas tehotenstva Feminatal+

Jednou z komplikácií tehotenstva je aj opuchnutie nôh. Tie sú akoby z kameňa a problémom sú akékoľvek dlhšie prechádzky, ale aj náhle zmeny počasia. Opuchnuté nohy spôsobuje aj zadržiavanie tekutín v tele.

Chybou však je, ak niektoré ženy následne obmedzia pitný režim. Účinnou pomocou je masáž špeciálnym prípravkom. Relaxačné krémové tonikum Feminatal+ s mierne chladivým účinkom je navrhnuté na upokojenie, úľavu a relaxáciu opuchnutých a unavených nôh počas tehotenstva. Ale nielen vtedy.

Obsahuje účinnú látku aescín z pagaštana konského,  výtažok z mäty piepornej a rozmarínu,  slnečnicový  a petržlenový olej, bambucké maslo, vitamín E a komplex ďalších kozmetických látok.

Pri mori leží žena, vidieť jej nohy
Nohy opúchajú najmä v lete
foto: pixabay

Masážny olej na oblasť hrádze Feminatal+

Masážny olej je navrhnutý na podporu uvoľnenia a zlepšenia poddajnosti a elasticity pokožky v oblasti hrádze (perineum – oblasť medzi konečníkom a pošvovým vchodom) a na zvýšenie predpokladu pôrodu bez nutnosti nástrihu.

Obsahuje slnečnicový, mandľový a konopný olej, extrakt nechtíka lekárskeho, ľubovníka, levandule, pelargónie a myrhy, ako aj zmes éterických olejov, ktoré zvláčňujú, zlepšujú prekrvenie a upokojujú.

Regeneračný balzam na pokožku pŕs a bradaviek Feminatal+

Tento jemný balzam je vhodné aplikovať od posledného mesiaca tehotenstva ako súčasť prípravy na dojčenie a pokračovať po pôrode. Upokojuje, zvláčňuje a regeneruje precitlivené bradavky a celé poprsie. 

Vytvorená lipidová vrstva zabraňuje vysušovaniu pokožky.  Výrobok obsahuje olivový olej, bambucké maslo, včelí vosk a je obohatený o nechtíkový extrakt. Prípravok aplikujte podľa návodu.

Zvláčňujúce telové mlieko Feminatal+

Je vhodné na celotelovú aplikáciu pre ženy všetkých vekových kategórií po každom sprchovaní či kúpeli. Je účinnou prevenciou proti suchej dehydratovanej prípadne až svrbiacej pokožke.

Obsahuje bambucké maslo, jojobový, kokosový, slnečnicový, šípkový, marhuľový a avokádový olej, kyselinu mliečnu. Je bohatým zdrojom extraktu z plodu rakytníka a šípok, aloe vera a vitamínu E.

Sklenený pohár s bielym hustým kokosovým olejom
Kokosový olej prevonia kozmetiku
foto: pixabay

Jemný umývací gél na intímnu hygienu Feminatal+

Čítajte viac: Hygiena intímnych slizníc: Prečo klasická kozmetika nestačí?

Doc. Ing. Jarmila Hojerová, PhD., prezidentka Slovenského kozmetologického zväzu.

Rozkrojené zelené avokádo na stole
Olej z tejto top potraviny nechýba v prípravkoch
foto: pixabay

Všetky odporúčané produkty nájdete TU