Panvové dno a jeho posilnenie. Ako na to?

Mnohé z nás nevedia, kde presne sa nachádza, aká je jeho funkcia a ako s ním pracovať, aby sme si s ním spokojne nažívali. Poďme sa na to spolu pozrieť.

Panvové dno Feminatal+

Panvové dno je tvorené svalovou a väzivovou platňou, ktorá uzatvára dno panvy. Má tvar misky a slúži ako nosný systém pre maternicu a panvové orgány (močový mechúr, močovú rúru, konečník). Skladá sa z dvoch svalovo-väzivových vrstiev: panvová uzávierka a močovo-pohlavná uzávierka. Svaly panvového dna majú dôležitú úlohu pri močení, vyprázdňovaní, dosiahnutí orgazmu a taktiež ovplyvňujú celkový priebeh pôrodu.

Významnými príčinami jeho oslabenia sú tehotenstvo a pôrod. Ako následok môže byť únik moču či črevných plynov, pokles orgánov a zníženie sexuálneho uspokojenia. 

Počas tehotenstva sa maternica zväčšuje a jej váha vytvára tlak na svalstvo panvového dna.

Močový mechúr a močovody sú rozšírené a vysunuté z normálneho postavenia, preto majú pomalšiu peristaltiku. Nebezpečenstvo infekcie močových ciest je v tomto období omnoho vyššie.

Zmeny v tehotenstve Feminatal+

Posilňovanie svalov panvového dna prostredníctvom brožúry je často kontraproduktívne. Nevedie k úprave funkcie. Mnohé z nás máme problém uvedomiť si svaly panvového dna a hanbíme sa rozprávať o našom probléme. V tomto prípade je vhodná spolupráca s fyzioterapeutom, ktorý vám pomôže a naučí vás, ako správne zapájať panvové dno. 

Fyzioterapeuti odporúčajú posilňovať svaly panvového dna každý deň a to aj napriek tomu, že nemáme žiadne problémy. Pýtate sa kedy a ako? Prostredníctvom Kegelových cvikov posilňujete hocikedy a hocikde, pretože to nevidno. Nepotrebujete na to žiadne špeciálne pomôcky len odhodlanie, vytrvalosť a sústredenie. Ide o vťahovanie zvieračov konečníka a močovej rúry akoby ste chceli zadržať moč a stolicu. Prvým a zásadným krokom je uvedomiť si tieto svaly a prípadne si ich aj nahmatať rukou cez oblečenie a overiť si, či pri vťahovaní svalstva panvového dna dôjde k tzv. liftu. Snažíme sa pohyby vykonávať izolovane a nezapájať brušné a sedacie svaly. Prvou polohou pri cvičení je sed, neskôr sa pridávajú rôzne polohy, aby sa dosiahla flexibilita panvového dna v akejkoľvek pozícii a pri akejkoľvek činnosti. Samozrejme, nesmieme zabúdať panvové dno aj uvoľňovať. 

Dnes máme k dispozícii aj zdravotné pomôcky ako napr. dilatačný balónik, ktorý slúži k pred pôrodnej príprave a regenerácii svalstva po pôrode, ale o tom nabudúce 😉 

Natália Šebáková