Ako spolu súvisia detská kolika a IAIM masáž?

Možno ste práve vy rodičmi detí, ktoré trápi kolika. Skúšate všetko – kvapky, sirupy, rôzne fľašky, prestávky v kojení, čokoľvek. Ak má dieťa koliku, jeho plač môže začať kedykoľvek a pokračovať celé hodiny. Dieťatko plače, akoby ho niečo bolelo, kričí, mračí sa, stuhne a priťahuje si kolienka k brušku, prehýba chrbát a odmieta očný kontakt. Zvládanie koliky je náročné nie len pre dieťa, ale aj pre rodiča.

Mať dieťa, ktoré denne dlho plače bez zjavnej príčiny, môže byť pre každého úplne vyčerpávajúce. Rodič môže tiež pociťovať obrovskú frustráciu a smútok, že má pocit, že nemôže urobiť nič, aby svojmu dieťaťu pomohol. Je to pocit bezmocnosti a spoliehajú sa, že to čoskoro prejde, a dúfajú, že ich dieťa príliš netrpí. Niekedy môže byť ťažké rozlíšiť medzi kolikou, plynom a celkovým nepokojom. V prvých dňoch sa komunikácia medzi rodičmi a bábätkom vyvíja každým dňom a akákoľvek forma dotyku a času stráveného medzi štyrmi očami pomôže tejto komunikácii rásť a pomôže rodičom pochopiť, čo sa im ich dieťa snaží povedať.

Zmiernenie koliky vďaka masáži

Masáž je vlastne séria usporiadaných pohybov vykonávaných na rôznych častiach tela vyškolenou osobou harmonickým spôsobom na dosiahnutie konkrétnych cieľov. Masáž môže zmierniť napätie svalov a vnútorných orgánov a môže viesť k stimulácii a zlepšeniu krvného obehu v tkanivách a orgánoch. Keďže kolika je dôsledkom kŕčov svalov hrubého čreva a zníženia peristaltiky, masáž môže pravdepodobne zmierniť koliku zvýšením jej pohybov a zvýšením krvného obehu. Na druhej strane vibrotaktilná stimulácia masáže matkou na povrchu tela dojčaťa vedie k zníženiu stresu medzi matkou a dojčaťom a k zvýšeniu ich kontaktu, čo môže liečiť dojčenskú koliku podľa teórie behaviorálnej príčiny koliky. Okrem toho masáž môže zmierniť príznaky a upokojiť dojča tým, že mu pomôže lepšie spať.

Na základe štúdií sa masáž zdá byť účinnejšia ako hojdanie pri zmierňovaní príznakov detskej koliky. Vzhľadom na to, že masáž je doplnková liečba bez vedľajších účinkov pre dojčatá a má schopnosť zvýšiť kontakt medzi matkou a dieťaťom, možno ju odporučiť na zmiernenie príznakov detskej koliky.

Kurzy IAIM masáže u nás

V rámci našich kurzov IAIM masáži sa naučíte aj rutinu masáže na zmiernenie koliky u bábätiek. U nás je pod odborným vedením pediatričky a neonatologičky MUDr. Miroslavy Palonder Sopkovej – IAIM masáže.