Šestonedelie – kolotoč emócií a zmien

Mgr. Janka Gerberová, PhD. – psychologička a mama dvoch chlapcov. Psychológiu vyštudovala na Filozofickej fakulte UK v Bratislave a neskôr absolvovala doktorandské štúdium na Fakulte psychológie Paneurópskej vysokej školy. Po skončení školy pracovala v poradni (Centrum pedagogicko-psychologickeho poradenstva a prevencie, Ba IV), kde sa venovala skupinovej prevencii na školách, ale tiež individuálnej práci s klientami – deťmi a ich rodičmi. Neskôr pracovala ako školský psychológ priamo na škole (Cambridge International School). Aktuálne sa zúčastňuje psychoterapeutického výcviku v KIP (katatýmna imaginatívna psychoterapia).

V Centre pre ženy Feminatal+ sa s ňou môžete stretnúť napríklad pri workshope prednáška a diskusia: Keď sa dieťa hnevá a Individuálne poradenstvo s detskou psychologičkou.

Obdobie zmeny

Nekonečná únava, láska, obavy, neistota, radosť..šestonedelie je obdobím zmeny. Prišlo na svet naše dlho očakávané bábätko a začína sa kolotoč emócií a zmien – nová etapa, ktorú skutočne spoznávame až keď ju zažívame. Každé bábätko je iné, každý z nás to celé inak prežíva, reagujeme rôzne na nové situácie, máme iné podmienky. A predsa máme jedno spoločné – obdobie po narodení dieťatka je náročné

Je dobré vedieť, že byť novým rodičom je vyčerpávajúce. Zmení sa režim našeho dňa aj noci, prichádzajú rôzne neistoty, obavy. Dieťatko plače a u nás sa automaticky zapína alarm – musíme konať. Niekedy hneď prídeme na to, čo bábätko potrebuje. Inokedy vyskúšame všetko, dieťa ďalej plače a zostáva nám len kolísať ho na rukách a byť s ním v tejto náročnej chvíli. Je nepríjemné a frustrujúce, že nevieme čo sa deje. Niečo sa nám snaží povedať, ale nevieme čo. Prichádzajú pocity neschopnosti a nedostatočnosti… Je normálne, keď prídu. V takýchto momentoch buďte k sebe ohľaduplní. Nie ste jediní, kto sa tak cíti. Každý z rodičov to dobre pozná. 

Prežívanie emócií

Mať veľa a rôznych pocitov ohľadom rodičovstva je v poriadku a úplne bežné. Niektoré momenty si užívame a sme šťastní, no často sme aj zúfalí (“Už prosím ťa len zaspinkaj, prosíiiim!”), hneváme sa, keď je toho už veľa, môže nám aj chýbať spoločenský život na aký sme boli zvyknutí predtým, či rozhovor s partnerom večer alebo jednoducho len dať si v kľude sprchu či kúpeľ. Všetko z toho je v poriadku. Ste stále dobrým rodičom aj keď máte tieto pocity. Dovoľte si ich. Pripomeňte si: “Som dobrý rodič a chcem mať chvíľu len pre seba” “Som dobrá mama/otec aj keď som unavená/aj keď mám doma neporiadok” “Som dobrá mama, ktorej chýbajú časy keď nemala dieťa”. 

Čas pre mamu

Nájdite si čas pre seba. Je to ťažké v tom nastavení, do ktorého sa často dostaneme. Napíšte si zoznam vecí, ktoré môžete spraviť pre seba. A každý deň si aspoň jednu doprajte. Môže to byť jednoducho vypiť si teplú kávu alebo sama sa prejsť, telefonát s kamarátkou, kúpeľ, chvíľka s knihou, ponoriť sa do obľúbeného seriálu.. čokoľvek čo viete, že vám spraví radosť a spravíte to len pre seba. Bábätká potrebujú rodičov, ktorí sa vedia postarať o ne, ale aj o seba samých

Pokiaľ je to možné a sme na bábätko dvaja, je dôležité o tom hovoriť aj s partnerom. Pripraviť sa na to spoločne, porozprávať sa o vzájomných obavách, ale aj o predstave ako by to malo byť. A aj po narodení bábätka sa vzájomne podporiť. 

Príprava na šestonedelie

Nemám žiadny zázračný recept ako “štvrtý trimester” zvládnuť bez problémov. Pomôže však, keď dopredu vieme:

  • že to čo príde bude náročné a že to tak majú všetci 
  • že rodičovstvo sa spája s množstvom rôznych pocitov a je to tak v poriadku 
  • že nie je sebecké myslieť aj na seba – naopak aj vaše dieťatko potrebuje, aby
  • ste si našli chvíľku pre seba, kedy dobijete baterky 
  • je v poriadku požiadať o pomoc, keď ju potrebujeme 
  • ste dobré mamy a zvládnete to