10 najčastejších zmien ženského tela po pôrode

Je úžasné, čo ženské telo zvládne počas deviatich mesiacov tehotenstva. Vedelo živiť a niesť nový život. Po pôrode preto potrebuje trochu času a lásky, aby sa opäť dostalo do „normálu“. A čerstvé mamičky tiež potrebujú trochu času a lásky k svojmu telu, kým prechádzajú obdobím týchto ďalších zmien tela po pôrode. Tu sú najčastejšie zmeny tela, s ktorými sa čerstvé mamičky stretávajú:

1. VAŠE PRSIA SA ZVÄČŠIA

Vaše prsia budú väčšie ako zvyčajne – s najväčšou pravdepodobnosťou dokonca väčšie, ako boli počas tehotenstva. Po pôrode vaše hormóny vyšlú do pŕs správu, že je čas začať produkovať mlieko na kŕmenie vášho dieťaťa. 

Počas prvých dní budete produkovať kolostrum, neuveriteľne výživnú látku, ktorá je hustejšia ako mlieko, ktoré príde neskôr, a má žltú farbu. Kolostrum je plné dôležitých protilátok a imunoglobulínov a poskytuje vášmu dieťaťu výživu, ktorú potrebuje hneď po narodení. Je to celkom úžasné – kolostrum chráni pred baktériami a vírusmi a má aj mierny preháňací účinok, čím pomáha vášmu dieťaťu vylučovať prvú stolicu.

Po dvoch alebo troch dňoch sa mlieko „prisaje“ a vaše prsia sa zväčšia a veľmi, veľmi stvrdnú. Je pravdepodobné, že budú spôsobovať nepríjemné pocity, ale časté dojčenie vášho bábätka je najlepší spôsob, ako zmierniť bolesť. Umožní to tiež vášmu telu začať regulovať množstvo mlieka, ktoré produkuje. Úľavu od nepríjemných pocitov v prsníkoch môžu priniesť aj studené obklady. 

2. VAŠA VAGÍNA BUDE OPUCHNUTÁ A POMLIAŽDENÁ

Ak ste mali vaginálny pôrod, vaša pošva bude niekoľko dní (až týždeň) po pôrode opuchnutá a pomliaždená. Môže to vyzerať trochu nezvyčajne, ale je to úplne normálne – môžete používať studené obklady, ktoré pomôžu znížiť zápal. Ak je to možné, noste organickú spodnú bielizeň a organické vložky. 

Pri pomliaždeninách pomôže skôr ležanie ako sedenie a tlak zmierni aj ležanie na boku ako na chrbte. Sedenie na vankúši vám môže byť pohodlnejšie ako sedenie na tvrdých stoličkách. 

3. V PRVOM TÝŽDNI SCHUDNETE

Vaša hmotnosť sa zníži. Len počas prvého týždňa po pôrode pravdepodobne stratíte štyri až šesť kilogramov čistej hmotnosti vody. Je to výsledok zvýšeného močenia aj potenia. 

Ak dojčíte, môžete očakávať, že schudnete ešte viac. Pri dojčení sa denne spáli 300 – 500 kalórií navyše, a hoci budete pravdepodobne hladnejšia, aby ste vykompenzovali dodatočnú energiu, ktorú spálite, aj tak pravdepodobne v dôsledku dojčenia schudnete.

4. VAŠA MATERNICA SA STIAHNE

V čase, keď začnete rodiť, je vaša maternica 15-krát ťažšia ako pred tehotenstvom. A čo ide hore (veľkosťou), musí ísť dole. Vaša maternica sa po pôrode začne sťahovať (dojčenie môže pomôcť tento proces urýchliť) a niekedy to môže byť bolestivé (podobne ako silné menštruačné bolesti). 

Chvíľu po pôrode môžete stále vyzerať ako v piatom alebo šiestom mesiaci tehotenstva – buďte na seba mierna a doprajte svojmu telu čas na prispôsobenie, veď vaše telo rástlo deväť mesiacov! Ak dojčíte, tieto extra tukové zásoby, ktoré ste si odložili, sa vám budú hodiť pri výžive vášho bábätka.

5. BUDETE KRVÁCAŤ

Krvácanie sa vyskytne bez ohľadu na to, či ste mali vaginálny pôrod alebo cisársky rez. Po pôrode budete krvácať pomerne silno približne týždeň. Je to spôsob, akým sa vaše telo zbavuje výstelky maternice a prebytočnej krvi – inými slovami, je to úplne normálne. 

Počas prvých dní bude krvácanie intenzívne, preto si do pôrodnice zbaľte dobrú zásobu hygienických vložiek (najlepšie organických).

Počas prvého týždňa bude krvácanie časté a silné a bude mať jasne červenú farbu. Potom zoslabne na hrdzavohnedú farbu a bude menej silné. Ak si všimnete akékoľvek veľké zrazeniny (väčšie ako štvrtinu), zavolajte svojho lekára, pretože vám môže hroziť popôrodné krvácanie.

6. STARAJTE SA O SVOJE PANVOVÉ DNO

Vaše panvové dno môže potrebovať určitú pozornosť. Tehotenstvo a pôrod vyžadujú od vášho panvového dna veľa. Po pôrode si môžete všimnúť, že vám náhodne uniká moč. Nie je to nič, za čo by ste sa mali hanbiť, a pomôže vám pravidelné cvičenie panvového dna. 

Snažte sa menej času tráviť v stoji a viac v sede alebo dokonca v ľahu (ľahšie sa to povie, ako urobí, my vieme). Predtým, ako sa vyberiete do posilňovne alebo si obujete bežecké topánky, určite si nechajte poradiť od svojho lekára – príliš ambiciózne cvičebné plány po pôrode môžu byť kontraproduktívne.

7. VAŠE BRUCHO BUDE VYZERAŤ OVISNUTÉ

Vaše brucho môže mať strie a prvé dva týždne po pôrode (a možno aj dlhšie) bude vyzerať dosť ovisnuté, pretože sa veľmi rozšírilo, aby sa doň zmestilo dieťa. Dojčenie pomáha túto ochabnutú kožu stiahnuť a keď sa vaša maternica stiahne, vaše brucho sa vráti do pôvodného stavu. Pomáha aj zdravá strava a po súhlase lekára vám jemné cvičenie vráti svaly na pôvodné miesto.

U niektorých žien sa vyskytuje častý stav nazývaný Diastasis recti, čo je v podstate rozštiepenie brušnej steny.

8. VAŠE VLASY BUDÚ VYZERAŤ MATNE

Vaše vlasy môžu stratiť svoj lesk. Jedným z príjemnejších biologických vedľajších účinkov tehotenstva sú hustejšie a plnšie vlasy. Vo všeobecnosti však tento bonus trvá len počas samotného tehotenstva a v mesiacoch po narodení dieťaťa sa môže stať, že vám vlasy budú vypadávať. Nebojte sa, neostanete plešatá – časom sa rednutie spomalí a vaše vlasy sa vrátia do normálu. 

9. STARAJTE SA O SVOJE STEHY

Ak ste mali perineálne stehy, udržujte ich v čistote kúpaním v čistej vode – vôbec nepoužívajte prípravky do kúpeľa, tie môžu spôsobiť infekciu. Môžete sa rozhodnúť, že doma nebudete nosiť spodnú bielizeň, aby ste znížili nepohodlie. V súčasnosti je väčšina perineálnych stehov rozpustných, takže ich nebudete musieť vyťahovať.

Sex po zašití môže byť trochu bolestivý alebo nepríjemný. Postupujte pomaly, používajte veľa lubrikantu na vodnej báze.

Ak ste mali cisársky rez, vaša jazva bude opuchnutá, mierne vyvýšená a trochu tmavšia ako koža okolo nej. Sledujte akékoľvek príznaky infekcie – napríklad červenú, zapálenú pokožku.

10. BUDETE EMOČNÁ

Vaše emócie môžu byť v týždňoch po pôrode krehké. Štúdie odhadujú, že až 80 percent novopečených mamičiek sa po pôrode cíti plačlivých a podráždených. A je to pochopiteľné – vaše telo, váš domov a váš život prešli radikálnymi zmenami v naozaj rýchlom časovom horizonte. U väčšiny žien tento pocit výrazne ustúpi do desiatich dní. Ak u vás tieto pocity pretrvávajú, môžete vyhľadať aj odbornú podporu.

PRIJMITE VAŠE TELO PO NARODENÍ DIEŤAŤA

Pamätajte, že zmeny tela po pôrode sú normálnou a prirodzenou súčasťou tohto procesu. Najlepšie, čo môžete v tomto období urobiť, je zamerať sa na starostlivosť o svoje telo zdravým a výživným spôsobom.

Pozrite si aj našu ponuku programu MAMA FIT pre mamičky po pôrode.