Nástrih hrádze – ako mu predchádzať

Pre tehotné ženy je najväčším strašiakom nástrih hrádze, čiže epiziotómia. Cvičením a masážou sa mu však dá predchádzať.

Hrádza alebo aj perineum je miesto na tele ženy medzi konečníkom a pošvou. Počas pôrodu je táto časť vystavená veľkému tlaku, pri ktorom hrozí jej natrhnutie.       

Počet epiziotómií klesá

Nástrih hrádze je prípravný operačný výkon, ktorý vytvára väčší priestor na priechod hlavičky dieťaťa. Práve na hlavičku je často počas kontrakcií veľký tlak. Nástrih znižuje tiež riziko poškodenia hrádze a konečníka.

Ženy sa obávajú následkov epiziotómie – bolestivého pohlavného styku a iných problémov v sexuálnom živote.

Pri niektorých vaginálnych operáciách je nástrih hrádze nutnosťou. Takými sú kliešťový pôrod alebo vakumextrakcia, teda pôrod plastovým zvonom.

Nástrih je frekventovaný pôrodnícky výkon. V 90 percentách sa realizuje u prvorodičiek. Počet týchto výkonov však postupne klesá.

Tehotná žena si drží odhalené brucho
Pripravujte sa na pôrod foto: pixabay

Nástrih hrádze – naše rady, ako mu predchádzať

  • Vytrénujte svalstvo v oblasti hrádze pravidelnou masážou od 35. týždňa tehotenstva. Na masáž použite masážny olej Feminatal+. Masírujte hrádzu i vchod do pošvy denne 7 až 10 minút. Dosiahnete tým zlepšenie elastických vlastností hrádze a znížite riziko natrhnutia i nástrihu. Hrádza bude lepšie pripravená na rozpínanie počas pôrodu.
  • Ráno i večer  pite čaj z ostružiny malinovej. Stimuluje hladké svalstvo, čím priaznivo pôsobí na priebeh pôrodu.
  • Cvičte aj so špeciálnou pomôckou silikónovým diletačným balónom. Vložte si ho do pošvy, nafukujte ručnou pumpou a vytlačte ho. Precvičíte si tým svaly celého panvového dna. Nacvičujte si to sama doma každý deň. Cieľom je dosiahnuť, aby boli pôrodné cesty pri pôrode poddajné.
  • Užívajte denne za lyžičku ľanového oleja, je to recept starých materí. Nie je síce dobrota, ale dá sa naň zvyknúť.
Bábätko krátko po pôrode zavinuté
Nástrih hrádze uvoľní priechod pre hlavičku foto: pixabay

Z histórie epizimiotómie

Nástrih hrádze sa pri pôrodoch traduje už od 2. storočia nášho letopočtu. Starostlivosťou o hrádzu sa zaoberal už grécky lekár Soran z Efezu. Termín epiziotómia – epistómia zaviedli v roku 1857 a od 60-tych rokoch minulého storočia sa začal tento výkon používať rutinne.