Dôležitosť cvičenia po pôrode

Spomínate si, že by Vám počas gynekologickej prehliadky bolo vyšetrené panvové dno? Asi skôr nie, pretože toto vyšetrenie a celkovo kontrola správnej funkcie svalstva panvového dna ešte stále nie je rozšírená v našej spoločnosti. A pritom zohráva veľmi dôležitú úlohu najmä u žien, ktoré sú po pôrode.

Len malé percento žien sa môže tešiť žiadnym negatívnym zmenám po pôrode v oblasti panvového dna. A niekedy si zmeny, ktoré sú malé nevšímame, hoci vieme, že už to nie je tak ako to bolo pred pôrodom. Začínajúca inkontinencia, nepríjemné pocity pri pohlavnom styku, bolesť v oblasti krížov,… Dúfame, že časom sa to prirodzene zlepší. Ale to platí len málokedy…

Po pôrode je veľmi dôležité cvičiť!

Áno, zopakujeme to ešte raz. Po pôrode je veľmi dôležité cvičiť! Nájdite si čas aspoň na jednoduché sťahovacie cvičenia, no dôležité je cvičiť denne a vytrvať. Panvové dno sa len málokedy dá samé do formy alebo to trvá podstatne dlhšie. V prípade, že ste prešli náročnejším pôrodom, bojíte sa, aby ste cvičili správnym spôsobom alebo sa chcete dostať rýchlejšiedo formy, pod dohľadom vyškolenej fyzioterapeutky ste v najlepších rukách, pretože okrem správneho cvičenia môže aj vyšetriť a zhodnotiť aktuálny stav svalstva panvového dna.

Pôrodom nastáva veľké povolenie a ochabnutie hlbokých svalov brušnej dutiny, ktoré funkčne spolupracujú aj so svalmi panvového dna. Aby nám opäť malo čo držať a podporovať chrbticu, napriamiť držanie tela, zabrániť nechcenej inkontinencii, či zlepšiť sexuálny život, je potrebné mať toto svalstvo pevné.

Prečo je dôležité začať s cvičením už v období šestonedelia alebo bezprostredne po ňom? V tomto období nám pomáha ešte aj samotné telo, v ktorom sa uvoľňuje hormón oxytocín, ktorý napomáha sťahovaniu maternice do pôvodnej podoby. Práve vďaka nemu je práca s panvovým svalstvom najúčinnejšia a máme najväčšiu šancu dostať panvové svalstvo do kondície pred pôrodom.

Našťastie aj tu platí, že radšej začať neskôr ako vôbec. A mnoho problémov sa dá cvičením upraviť aj v pokročilejšom štádiu. Avšak bude si to vyžadovať viac trpezlivosti a precíznosti.

Funkcia panvového dna

O funkcii panvového dna sme už písali v článku Panvové dno a jeho posilnenie. Ako na to? Iba v skratke zhrnieme jeho dôležitosť a funkciu. Panvové dno je súbor svalov, väzov a tkanív, ktoré uzatvárajú dno panvy a zároveň pôsobí aj ako podporný aparát pre tieto orgány: maternica, močový mechúr, močová trubica a konečník. Za bežných podmienok svoju funkciu zvláda prirodzene a cvičenia nie sú až tak potrebné (prevencia je však tiež veľkým plusom pri regenerácii), avšak tehotenstvom rastie hmotnosť, ktorú musí svojím svalstvom udržať.

Počas tehotenstva, s rastúcou váhou dieťaťa si viete predstaviť záťaž, ktorú panvové dno musí najmä s blížiacim sa pôrodom „zvládnuť“. Vplyvom hormonálnych zmien v rámci prípravy na pôrod sa väzivá a tkanivá panvového dna uvoľňujú, takže časté a nočné behanie na záchod či cvrknutie si do gatiek počas kýchnutia vo vyššom štádiu tehotenstva nie sú dôsledkom toho, že dieťa tlačí na mechúr, ale toho, že panvové dno pre mechúr neposkytuje dostatočnú oporu.

Rizikové skupiny

Samotný pôrod je ďalším zaberákom pre panvové dno. Avšak sú prípady, kedy pôrod prebehne výnimočne dobre, bez veľkých následkov pre rodičku. Problémy nastávajú pri rôznych zásahoch, ktorým sa mnoho žien pri pôrodne nevyhne. Ide o nastrihnutie hrádze, vyvolávanie pôrodu, tlačenie na brucho…vtedy je na panvové dno vyvolaný enormný tlak. Preto je potrebné venovať mu pozornosť a čo najskôr začať posilňovať jeho svaly, aby sa čo najlepšie zregenerovalo a posilnila sa jeho správna funkcia. Ženy, ktoré priviedli dieťatko na svet sekciou (cisárskym rezom), na rozdiel od vaginálneho pôrodu síce ušetrili svalstvo panvového dna, no na druhej strane došlo k prerezaniu brušných svalov a po tomto zákroku je práca so svalstvom panvového dna náročnejšia.

Čo môžete čakať od vyšetrenia panvového dna?

V našom Centre Feminatal+ si dôležitosť panvového dna uvedomujeme a venujeme mu dostatočnú pozornosť. V rámci programu Mama fit absolvujete individuálne vyšetrenie panvového dna a následne skupinové cvičenie v malej skupinke (max 5 žien).

Naše vyškolené fyzioterapeutky rešpektujúco vaginálne vyšetria stav panvového dna a zhodnotia jeho aktuálny stav na stupnici. Na základe anamnézy Vám bude navrhnutá cvičebná jednotka s cielenou fyzioterapeutickou liečbou v našom centre. Okrem panvového dna si posilníte aj core svalstvo, precvičíte brušné svalstvo pre korekciu prípadnej diastázy a skoriguje sa správna postúra. Program a cvičenie je navrhnuté aj pre ženy, ktoré absolvovali sekciu.